Yaşama Değer Katar

Aralık 19, 2021

Havaların ısınmasıyla birlikte bahçelerde, parklarda ve açık alanlarda yemyeşil çimlerin görüntüsü yaşam alanlarımızı güzelleştirir. Göz alıcı estetiğiyle dış mekânların vazgeçilmez bir unsuru olan çimenler, yalnızca doğru bakım yapıldığında bu sağlıklı görünümünü koruyabilir. Peki, çim bakımı nasıl yapılır? Solmuş çimler tekrar yeşerir mi? Çim ne zaman ve nasıl biçilmeli? İşte detaylı yanıtlar…

Çim Bakımı Nasıl Yapılır?

çim bakımı nasıl yapılır
çim bakımı nasıl yapılır

Gür, sağlıklı ve canlı bir çim alan oluşturmak, düzenli ve bilinçli bakım gerektirir. Mevsimsel değişiklikler, sulama sıklığı, biçme teknikleri ve toprak sağlığı gibi faktörler çimlerin görünümünü doğrudan etkiler. Çim bakımı nasıl yapılır? sorusunun yanıtı; doğru zamanda, doğru uygulamaları hayata geçirmekle başlar. Aşağıda çim bakımının püf noktalarını ve dikkat edilmesi gereken adımları detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.

Çim Nasıl Sulanır?

Çim bakımının en kritik adımı sulamadır. Çimlerin yeşil, sağlıklı ve canlı kalması için sulama işlemi doğru zamanda ve doğru miktarda yapılmalıdır. Sulama için en uygun zaman sabah erken saatler ya da akşam üzeridir. Öğle saatlerinde yapılan sulama, güneş ışınlarının su damlaları üzerinde mercek etkisi yaratması nedeniyle çimlerin yanmasına neden olabilir. Özellikle yaz aylarında, akşam saatlerinde yapılan sulama hem buharlaşmayı önler hem de suyun köklere daha kolay ulaşmasını sağlar.

Çimenler Ne Sıklıkta Sulanır?

Çimlerinizi ne sıklıkla sulamanız gerektiği, sıcaklığa ve neme göre değişmektedir. Çimler suya ihtiyaç duyduklarında mavi-gri bir renk alırlar ve bitkinin üzerindeki daha eski yaprak uçları yukarı kıvrılmaya başlayarak solar. Çok güneş alan bölgelerde buharlaşma su kaybını artıracağı için daha sık sulama yapılmalıdır. Nem oranı yüksek olan bölgelerde sulama işlemi günde 1 defa yapılmalıdır.

Çimin susuz kalması kadar, çok fazla sulanması da son derece kötü sonuçlar doğurabilir. Fazla sulama yapıldığında toprak suyu tutabilir ve çimlerin kökü kuruyabilir. Bunu test etmek için bir çubuk yardımıyla suyun toprağın kaç cm altına yürüdüğünü görebilirsiniz. Su, toprağın 10 cm kadar altına yürümelidir.
Kışın yeterli yağış olmadığı zamanlarda da sulama yapılmalıdır. Çimler, kış aylarında dinlenme halindeyken kuraklık olursa, sulama yapılması gerekir.

Kuruyan Çim Tekrar Canlanır mı?

Kuruyan çimlerin tekrar canlanması mümkündür, ancak bunun için zamanında ve bilinçli müdahaleler gereklidir. Öncelikle toprağın hava almasını sağlamak için belirli aralıklarla tırmıkla kazıma yapılmalıdır. Bu işlem toprağın nefes almasını ve suyun daha derinlere ulaşmasını sağlar. Eğer solmanın nedeni aşırı ya da yanlış sulama değilse, sabah ve akşam saatlerinde günde 10 dakika sürecek şekilde yağmurlama yöntemiyle sulama yapılması önerilir. Düzenli bakım ve doğru sulamayla çimler yeniden yeşermeye başlayacaktır.

Çim Nasıl Biçilir?

Çim Nasıl Biçilir?
Çim Nasıl Biçilir?

Çim alanların sağlıklı kalması ve estetik görünmesi için düzenli biçim işlemi büyük önem taşır. Çim bakımı nasıl yapılır sorusunun en temel adımlarından biri de doğru biçme uygulamasıdır. Çimlerin gelişimini desteklemek, solma ve hastalık riskini azaltmak için uygun aralıklarla ve doğru teknikle biçilmesi gerekir. Aşağıda çim biçme işleminin nasıl yapılması gerektiğini adım adım bulabilirsiniz.

  • Çimlerin düzenli aralıklarla kesilmesi, hem görüntü estetiği sağlar hem de çimlerin kalınlaşarak güçlenmesini destekler.
  • Kurak dönemlerde iki haftada bir, yağışlı ve büyümenin hızlandığı dönemlerde haftada iki kez biçim yapılmalıdır.
  • Biçim öncesi tırmıkla kurumuş yapraklar ve kalıntılar temizlenmelidir. Bu, çimlerin hava almasını ve sağlıklı büyümesini sağlar.
  • Çim biçme işlemi kuru zeminde yapılmalı, ıslak zeminlerde biçim hem makine için zararlı olabilir hem de çimin yapısını bozabilir.
  • Çimler yaklaşık 7-8 cm boyuna ulaştığında biçilmeye uygundur. Çim biçme makinesinin bıçak yüksekliği buna göre ayarlanmalıdır.
  • Özellikle sıcak ve güneşli havalarda çimleri akşam saatlerinde biçmek ve ardından sulama yapmak önerilir. Sulama yapılmazsa çimler sararabilir.
  • Her biçimde yön değiştirilmeli, böylece çimlerin aynı yöne eğilmesi ve ezilmesi engellenir.

Çim Havalandırma Ne Zaman Yapılır?

Toprağın yeterince hava alması, çimlerin kök gelişimini ve genel sağlığını doğrudan etkiler. Bu nedenle çim alanlarında yılda en az bir kez havalandırma yapılması gerekir. Havalandırma, özellikle gübreleme öncesinde yapılmalıdır. Böylece hem toprak hava alır hem de gübre köklere daha iyi ulaşır. Çim havalandırması için en uygun zaman ilkbahardır. Bu dönemde yapılan havalandırma, yaz boyunca çimlerin sağlıklı gelişimini destekler.

Doğru bakım ile çimleriniz yıl boyunca sağlıklı, canlı ve estetik bir görünüm kazanabilir. Ancak zaman zaman yoğun bakım gerektiren alanlar için daha pratik çözümler de mümkündür. Eğer hızlı ve zahmetsiz bir şekilde yeşil alan oluşturmak isterseniz, hazır rulo çim seçeneklerimizi inceleyebilirsiniz. Profesyonel uygulama desteğiyle, kısa sürede göz alıcı bir çim alan oluşturmanız mümkün. Detaylı bilgi için Hazır Rulo Çim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Bu içerik Endemik Peyzaj Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.