Aralık 12, 2021

Cocopeat, hindistan cevizi kabuklarının işlenip sıkıştırılması ile oluşturulan ve bloklar haline getirilerek de kullanıcılara sunulan bir tür topraktır. Tarımda ve peyzaj çalışmalarında kullanılan bu ürün aynı torf gibi yüksek su tutma yeteneğine sahiptir. Bitkilerin köklerinin kolay bir şekilde beslenmesine yardımcı olan bu topraklar aynı zamanda köklerin havalanmasını da sağlamaktadır. İthal olarak ülkemize gelen bu ürünün fiyatı biraz fazladır. Hindistan cevizlerinin lifleri ile üretilen bu topraklar bitkilere organik bir büyüme ortamı sağlamaktadır. Hindistan cevizinin yoğun bir şekilde bulunduğu Sri Lanka, Filipinler, Tayland ve Endonezya gibi ülkeler Cocopeat üretmektedir. Kurumuş kabuklardan üretilen bu ürünün uzun lifleri ise sanayilerin farklı alanlarında kullanılmaktadır. Kokopitler bünyelerine su aldığında şişmekte ve bitkilere iyi bir drenaj sağlamaktadır. Hatta kaliteli olan kokopitler bünyelerine su temasında dokuz kata kadar genişleme gösterebilmektedir. Pek çok avantajı bulunan bu topraklar peyzaj çalışmalarında da sıklıkla kullanılmaktadır. Peki kokopitlerin sağladığı avantajlar nelerdir, cocopeat nerede kullanılır?

Cocopeat Avantajları Nelerdir?

  1. Sıkıştırılarak blok şeklinde satılmaları sebebiyle nakliye sırasında kolaylık sağlanmaktadır. Bloklar nakliye sırasında az yer kaplamaktadır.
  2. Nakliye maliyetleri düşüktür.
  3. Su tutma kapasiteleri oldukça yüksektir. Ayrıca cocopeatlerde yüksek oranda oksijen bulunmaktadır.
  4. Kolay sıkıştırılan ürünler olduğu için üretimleri de oldukça kolaydır.
  5. Kimyasal olarak herhangi bir işleme ihtiyaç duymazlar.
  6. Uzun süreler boyunca hava ve su dengesini koruyabilmektedir.
  7. Lignin ve selüloz içerikleri de oldukça yüksektir.
  8. Sterilize edilebilmektedir.
  9. İlk alımlarda maddi olarak yüksek gelse de tekrar tekrar kullanılabilen bir toprak olduğu için aslında daha ekonomiktir diyebiliriz.
  10. Uzun seneler boyunca kullanılabilmektedir. Çürüme süreleri geçtir.
  11. Tekrar tekrar kullanılabildikleri için atık sorunları bulunmamaktadır.
  12. Toprakla karıştırıldığında topraktaki organik madde miktarını artırmaktadır.
  13. Özellikle topraksız tarımda kullanılmaktadır ve iyi bir substrattır.
  14. Yüksek drenaj kabiliyetine sahiptir.

Kokopit Nerede Kullanılır?

Kokopitler tarımdan peyzaja pek çok alanda kullanılabilmektedir. Saksıda yetiştireceğiniz bitkiden çelikten fide üretimine, seralardan mantar üretimine kokopitleri tarımın çeşitli alanlarında kullanabilirsiniz. Bitkilerinize temiz bir yetiştirme ortamı sunan bu toprak türü ile siz de bitkilerinizin çok daha iyi bir şekilde yetişmesini sağlayabilirsiniz. Topraksız tarımda cocopeatler sıklıkla tercih edilmektedir. Mantar oluşumunu ve çürümeleri önleyen bu ürün ile bitkilerinizin ihtiyacı olan pek çok besini onlara kolaylıkla sunmuş olursunuz. Kuru olan ağırlıklarından 9 kat fazla suyu bünyelerine alabilen kokopitler bitkilerin köklenmesini kolaylaştırarak iyi bir büyüme ortamı sağlamaktadır. Bitkilerinizi üretirken fazla su kullanmanızın önüne kokopitler ile geçebileceğiniz gibi gübre ve zamandan da tasarruf edebilirsiniz. Diğer torflara kıyasla daha ekonomik olan bu ürün aynı zamanda uzun ömürlüdür.

Cocopeat Üretimi Nasıl Yapılmaktadır?

  1. Hindistan cevizleri toplandıktan sonra kabuklarından ayrılır.
  2. Kabuklar suda bekletilir ve kabukların su çekerek şişmesi için beklenir.
  3. Suyun içine kalsiyum gibi çeşitli mineraller eklenir.
  4.  Suyun içinde şişen kabuklar çıkarıldıktan sonra kurutulur. Ardından makinalara atılarak küçük parçalar hale gelmeleri sağlanır.
  5.  Parçalar elekten geçirilir ve yeterince küçük olmayanlar ayrıştırılır.
  6. Eleğin üstünde kalan uzun lifler parçalanarak tekrar kullanılabilmektedir.
  7. Küçük parçalara getirilmiş olan hindistan cevizi kabukları güneşte veya fırınlarda kurutulur.
  8. Kuruyan cocopeatler bloklar haline getirilmek için sıkıştırılır.
  9. Cocopeatler kullanılmak istendiğinde su ile ıslatılır ve şişerek açılmaları sağlanır.

Cocopeat Seçimi Yaparken Bilmeniz Gerekenler

  • Kokopit satın alırken bloklar halinde sıkıştırılmış bir şekilde alırsanız nakliye sırasında kolaylık sağlayabileceğiniz gibi maddi açıdan da daha ekonomik hale gelecektir.
  • Homojen görünüme sahip olan blokları tercih etmelisiniz. Blokların içinde ekstra küçük veya büyük lif parçalarının olmaması daha iyi olacaktır.
  • Suda beklettiğiniz bloklardaki liflerin birbirleriyle hemen hemen aynı büyüklükte olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Blokların içi tozlarla değil liflerle dolu olmalıdır. Bu sebeple kokopit bloklarının elenmiş olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Aldığınız bloklar nemli olmalıdır.