Aralık 12, 2021
Dış mekanlarda kullanılan bitkiler peyzaj çalışmalarının bir numaralı ürünleridir. Ağaçlardan çiçeklere uzanan bu bitkileri gelin birlikte inceleyelim. Dış mekanda kullanılan süs bitkilerine olan ilgi kentleşmenin artması ile iyice popüler bir hale gelmiştir. Peyzaj çalışmalarında sıklıkla tercih edilen bu bitkileri seçilirken bulunulan bölgenin iklim koşulları, toprak türleri gibi konulara dikkat edilmektedir. Peki dış mekanlarda kullanılan bu bitkilerin özellikleri nelerdir?
Peyzajda Kullanılan Bitkiler
1)Ağaçlar
Peyzaj çalışmalarında en çok kullanılan bitkiler ağaçlar ve ağaçcıklardır. 7-15 metre arasında olan geniş gövdeli bitkilere ağaç denmektedir. 3-7 metre arasında olan ve daha dar gövdeye sahip olan bitkilere ağaçcık denmektedir. Bahçe düzenlemelerine estetik anlamda oldukça güzel görüntüler oluşmasını sağlayan bu bitkiler ibreli ve yapraklı ağaç olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
2)Çalılar
Ortalama boyutları 15 cm – 5 metre aralığında olan, ağaçlar gibi tek gövde değil de birkaç gövde halinde büyüyen bitkilerdir. Ömürleri oldukça uzundur. Gövde, yaprak ve kök halindedirler. Peyzaj çalışmalarının tamamlayıcı bitkilerindendir. Eğer küçük bir bahçeye sahipseniz çalıları dikerek küçük alanları verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. Saksılarda yetiştirilebilen bu bitkiler teraslarda ve avlularda da kullanılabilmektedir. Çalı türlerine örnek verecek olursak : süpürge çalısı, taflan, şimşir, kamelya, gardenya, ağaç minesi, çin gülü, ateş dikeni, keçi sakalı, mazı, biberiye
3)Sarıcı Bitkiler
Duvar veya ağaç gibi alanları sararak büyüyen bitkilerdir. Gövdeleri ince ve uzundur. Ömürleri oldukça uzun olan bu bitkiler çiçekli veya çiçeksiz olabilmektedir. Bol yapraklıdırlar. Devamlı yapraklı şekilde kalan ve kışın yapraklarını döken türleri mevcuttur. Etraflarında sarılacak alanları yoksa aşağı doğru uzamaktadırlar. Ortaya çıktıkları alanlarda geniş bölgelere yayılmaktadırlar. Bahçenizde görünmesini istemediğiniz yerler varsa sarmaşık dikerek bu bölgelerdeki kötü görüntüleri kapatabilirsiniz. Ayrıca bu bölgelere tahtalar çakarak sarıcı bitkilerin bu tahtaları çevrelemesini sağlayabilirsiniz.
4)Yer Örtücü Bitkiler
Kısa boylu ve bodurdurlar. Dikildikleri zemini kapatacak şekilde sıkı olarak büyürler. Toprakta kökleri zemin boyunca yayılır. Bahçelerde çim alanların yanına dikilerek diğer bitkilerle çimler arasında köprü oluşturmak için kullanılabilirler. Yer örtücü bitkilerin açık ve koyu renkleri, farklı dokuları ve görünümleri vardır. Düz bir şerit oluşturmak istediğinizde yer örtücü bitkileri kullanabilirsiniz. Erezyona meyilli alanlarda kullanıldığında toprak kaymasını engelleyebilmektedir.
5)Mevsimlik Süs Bitkileri
Bahçeleri rengarenk süslemede kullanılan mevsimlik çiçeklerdir. Yukarıda bahsettiğimiz çoğu bitki bahçelerin yeşil alan görüntüsünü oluştururken mevsimlik bitkiler ile bahçelerinizi çok daha göz alıcı ve renkli bir hale getirebilirsiniz. Bahçe, park ve balkonlarda kullanılan bu bitkiler diğer bitkilere kıyasla kısa ömürlüdür. Her mevsime uygun çiçek açabilen bitkiler vardır. Yaşadığınız bölgenin iklimine göre seçebileceğiniz bu bitkiler ile yaz-kış çiçekli bir bahçeye sahip olabilirsiniz.
6) Soğanlı Bitkiler
Soğanlı bitkiler baharda büyüyebilen, yazın büyüyebilen ve hem yazın hem de baharda büyüyen olmak üzere üç farklı türdedir. Baharda büyüyen soğanlı bitkilere örnek olarak lale, nergis, sümbül ve çiğdem gibi çiçekler verilebilir. Yazın büyüyen soğanlı bitkiler yıldız çiçeği veya zambaklardır. Hem yazın hem de baharda büyüyen soğanlı bitkilere örnek olarak ise sümbül veya lale gösterilebilir. Soğanlı bitkileri dikmek için illa bir bahçeye ihtiyacınız yoktur, saksılarda da yetişebilirler.
7)Çim Bitkileri
Peyzaj ve bahçe çalışmalarında en çok kullanılan bitkilerdir. Zemini tamamen kaplayan bu bitkiler kısa boyludurlar. Tüm zemine kök saldıktan sonra yüzeyde yemyeşil görüntüler oluşturmaktadır. Pek çok farklı türü bulunan çim bitkileri halı sahalarda ve parklarda da kullanılabilmektedir.