Ekim 26, 2021

Podima taşı, halk arasında çakıl taşı olarak bilinen taşların cilalı ve daha büyük versiyonlarıdır. Genellikle Akdeniz ülkelerinde görülen ve geleneksel olan yer döşeme tekniği olan “podima”ya da podima taşları isim vermektedir. Sadece podima taşı olarak değil “Girit ve Rodos” taşı olarak da bilinen bu taşlar ülkemizde, İstanbul Çatalca’da bulunan Podima köyünün sahilinden çıkarılmaktadır. Köyün ismi de yine bu taşlar sebebiyle Podima’dır.

Podima taşları siyah, beyaz, mor, füme, sarı, gri gibi pek çok farklı renkte bulunabilmektedir. Çocukların el becerilerini geliştirmek için de kullanılan bu taşlar anaokullarında da bulunabilmektedir. Taş boyama sanatında da en çok kullanılan taşlardan olan podima taşları üzerlerine kolay boya yapılması ve boyayı yüzeyinde sabit tutması sebebiyle sıklıkla tercih edilmektedir. Uygulandığı alanlarda şık ve estetik görüntüler oluşturan podima taşlarını siz de sitemizden hızlıca sipariş edebilirsiniz. Podima çakıl taşları dolomit ve dere taşı ile karıştırılabilen taşlardandır. Burada bilinmesi gereken ayrıntı dolomit veya dere taşlarına herhangi bir işlem yapılamamaktadır. Podima taşları boyut olarak 5-70 mm iken kalınlık olarak da 12-22 mm civarında olmalıdır.

5-70 mm boyunda ve 12-22 mm kalınlığında ve yassı-eliptik formda

Podima Taşları Nerelerde Kullanılır?

Podima taşları antika yapıların restorasyon çalışmalarında, peyzaj çalışmalarında, bahçe ve yürüme yollarında kullanılabilen dekoratif taşlardır. Otantik bir alan yaratmak isteyen ve bunu doğal yollarla yapmayı tercih eden kişilerin en çok tercih ettikleri ürünlerdendir. Antik görüntüleri sayesinde antika yapıların restorasyon çalışmalarında da sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca :

  • Kapalı ve açık alanların girişleri
  • Holl
  • Salon
  • Banyo
  • Duvar
  • Garaj
  • Kaldırım
  • Sanahlık
  • Bahçe
  • Teras
  • Havuz çevreleri
  • Balkon
  • Mutfak gibi alanlarda da kullanılmaktadır.

Sadece günümüzde değil Antik Roma, Bizans ve Osmanlı döneminde de peyzaj çalışmalarının en çok kullanılan taşlarındandır. Podima çakılı Akdeniz mimarisinde 18. yüzyıldan beri kullanılmakta olup tek tek elle dizilen ince bir işçiliğe sahiptir.

Podima Taşı Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Podima taşları, döşeme sırasında herhangi bir dolgu malzemesi kullanılmasına gerek duymamaktadır. Bu sebeple uygulaması kolaydır.

Podima taşlarının temizlenmesi oldukça kolaydır.

Avlu ve iç mekan gibi alanları serin tutar.

Kısa sürede kuruma özellikleri vardır bu sebeple kullanım sırasında avantajlıdır.

Tamamen doğal taşlar olması sebebiyle sağlığa zararlı herhangi bir içeriği bulunmamaktadır. Çevre dostudur ve gönül rahatlığı ile tüm alanlarda kullanılabilir.

Faklı farklı boyutlarda olmaları sebebiyle uygulama sırasında kolaylık sağlamaktadır.

Podima Çakılı Nasıl Uygulanır?

  1. Podima çakılları derenin deniz ağzı olarak bilinen alanlardan toplanarak renklerine ve boyutlarında göre ayrılmaktadır. Uygulama yapılacak alana ve oluşturulmak istenen desene bağlı olarak bir proje oluşturulur ve 1/1 şablon hazırlanır.
  2. Çakıl taşları belirlenen projeye göre tek tek dizilir. Uygulama negatif-pozitif dizim şeklinde yapılır.
  3. Alan derinliği minimum-maksimum 8 cm olarak tercih edilmelidir.
  4. Boş zeminin doldurulması için yüksek dozlu çimento kullanılır. Kumla karıştırılan çimento ile zemin doldurulur.
  5. Kalıplar kullanılarak taşlar dizilir.
  6. Taşlar tasarıma göre dizildikten sonra yüzeyleri mastarlanır.
  7. Su ile yağmurlama yapılan taşlar 3-5 gün sertleşmesi için bırakılır.
  8. Son olarak özel bir macun kullanılarak mozaiklerin tamamen sabitlenmesi sağlanır.

Siz de yaşam alanlarınızda daha doğal yöntemlerle antik görüntüler elde etmek istiyorsanız podima çakıllarını kullanabilirsiniz. Sağlığa herhangi bir zararı bulunmayan bu doğal taş ile kendinizi antik dönemlerde yaşıyor gibi hissedebilirsiniz. Endemik Peyzaj’ın yaratıcı ekibi olarak hayal ettiğiniz harika bahçeye kavuşmanız için bize ulaşabilir; podima taşı, tomza taşı, hazır rulo çim gibi ürünlerle bahçenizde ne gibi tasarımlar ortaya çıkarabileceğimizi öğrenebilirsiniz.