Aralık 12, 2021

Soğanlı bitkilerin dikimi sırasında dikkat edilmesi gereken pek çok nokta bulunmaktadır. Bunun yanı sıra daha dikime geçmeden önce soğanlı bitkilerin satın alınma kısmından başlayarak sizlere en doğru bilgileri vermeye çalışacağız. Öncelikle soğanlı bitkinizin güzel ve verimli olması önceki sene nasıl yetiştirildiğine bağlıdır. Üretici kişi, önceki sene soğanlı bitkiye yeterli koşulları sağlamadıysa siz de bu sene pek fazla verim alamayabilirsiniz. Bu sebeple bitkinizi satın aldığınız yere oldukça dikkat etmelisiniz. Bildiğiniz, güvenilir satıcılardan satın aldığınız bitkileriniz çok daha güzel bir şekilde açacaktır.

Soğanlı bitkileri seçerken iri olan soğanları seçmekte yarar vardır. Büyük olan soğanlar çok daha güzle bir şekilde açarak gösterişli bir bahçe oluşturmanıza olanak sağlamaktadır. Özellikle soğanları seçerken ezik veya yumuşak olmamalarına dikkat etmelisiniz. Zarar görmüş olan ezik veya yumuşak soğanlardan çiçeğiniz dahi  çıkmayabilir.

Kökleri gelişmeye başlamış olan soğanlı bitkileri de tercih etmemelisiniz. Bunun sebebi ise bu bitkilerin uyku dönemini atlatmış olmalarıdır. Soğanlı bitkiler daha gelişmeden soğan halindeyken toprağa dikilmelidir aksi takdirde dikim için geç kalınmış denmektir. Eğer böyle bir soğanlı bitki aldıysanız ve diktiyseniz çiçeklerinizin kalitelerinin düşük olma ihtimali oldukça yüksektir.

Soğanlı Bitki Dikiminde Toprak Nasıl Olmalıdır?

Soğanlı bitkileri dikerken toprağınızın organik, süzek ve doğal toprakları kullanmalısınız. Eğer toprağınız bu özellikleri taşımıyorsa başarılı bir dikim elde edebilmek için çiftlik gübresi ve kum ekleyerek toprağınızı soğanlı bitki ekimi için uygun hale getirebilirsiniz. Dikim öncesinde toprağınızı işleyerek uygun hale getirebilirsiniz. Soğanlı bitkiyi toprağa dikerken soğanınızın büyüklüğüne göre bir derinlik belirleyebilirsiniz.  Toprakta açtığınız derinlik soğanınızın üç katı büyüklüğünde olmalıdır. Böylece toprak ile iyice örtülen soğan daha sağlıklı bir şekilde büyüyecektir.

Toprağa dikim için bir derinlik örneği verecek olursak; büyük soğanlı lale, nergis gibi bitkilere 10-15 cm derinlik yeterli olacakken, küçük soğanlı, çiğdem ve kardelen gibi bitkilere 5-10 cm derinlik kazılması yeterlidir. Soğanınızın büyüklüğüne göre toprağı kazdıktan sonra soğanınızı toprağa yerleştirmeli ve etrafını tamamen toprakla kapatarak sulamalısınız.

Soğanlı Bitkiler Dikilirken Nelere Dikkat Edilir?

  1. Bahçe düzenlemesi yapacağımız alana soğanlı bitki ekmek istiyorsak koşulların uygun olup olmadığını araştırarak dikim yapmalıyız.
  2. Soğanlı bitkilerin yetiştirilmesi ile ilgili bilgi sahibi olduktan sonra işe başlamalıyız.
  3. Soğanlı bitki seçimi yaparken çiçeklenme zamanı, çiçek rengi, şekli ve boyu gibi pek çok konu dikkate alınarak seçim yapılmalı.
  4. Dikim yapılacak alanda bulunan diğer bitki formlarına göre soğanlı bitki seçilmelidir. Örneğin çimlik alanlara ince yapraklı soğanlı bitkiler dikebilirken, koruluk alanlarda daha fazla kalın yapraklı bitkiler tercih edilebilir.
  5. Peyzaj çalışmalarının daha düzenli ve güzel görüntüler oluşturması için bitki boylarına dikkat edilerek dikim yapılmalıdır. Kısa boylu olan kardelen gibi bitkiler ön kısımlara dikilirken lale gibi uzun boylu bitkiler arka sıralara dikilebilir.
  6. Bahçede daha bütüncül bir görüntü oluşturmak için bitki renklerinin birbiri ile uyumlu seçilmesi gerekmektedir. Belirli bir renk etrafında onu destekleyici ve uyumlu renkleri tercih edebilirsiniz.
  7. Bahçenizin görüntüsünü bozacak, bahçenizdeki diğer bitkiler ile uyumun bozulmasına sebep olacak çiçek renklerini tercih etmemelisiniz. Daha çok bahçenizin uyumuna dikkat ederek huzur verici renkleri seçebilirsiniz.
  8. Mevsimlere dikkat ederek bitki seçimi yapmalısınız. Kış için uygun olan soğanlı bitkileri yazın ektiğinizde çok fazla su ihtiyacı olacağı için bu bitkilere fazla su harcamanız gerekebilir. Bu sebeple bitkileri dikerken hangi mevsime uygun olduğunu öğrenerek işe başlamalısınız.