Aralık 12, 2021

Yanmış gübre, hayvan gübrelerinin çeşitli işlemlerden geçirilerek en az 45 gün, en fazla 1 yıl bekletilmesiyle oluşan gübre türüdür. Bitkisel besinler ile beslenen hayvanların gübreleri tarımsal çalışmalarda kullanılmaktadır. Tarımda inekten tavuğa pek çok hayvanın gübresi daha iyi besinler üretebilmek için kullanılırken, bu gübreler ortaya çıktıktan sonra da kullanılmamalıdır. Pek çok işlemden geçirilen taze gübreler, yanmış gübre olarak piyasaya sunulmaktadır. Bazı alıcılar, gübreler eski oldukları için satın almaktan bile vazgeçebilmektedir. Halbuki bitkiler için eski gübreler daha faydalıdır (bir yılı geçmeyecek şekilde).

Öncelikli olarak kokmaya başlayan gübreler ardından kendi kendilerine fermante olmaktadır. Ardından çürümeler başlayan gübreler,  yavaş yavaş ayrışmaktadır. Ayrışmaların tamamlanması en fazla 1 yıl sürmelidir. İşte bu işlemlerin tamamlanması ile ortaya çıkan gübre çeşidine yanmış gübre denmektedir.

Yanmış Ahır Gübresi Özellikleri Nelerdir?

Taze gübrelere kıyasla bitkilere çok daha faydalıdırlar. Taze gübrelerin karbon ve azot oranı yüksektir. Bu sebeple bitkiler bu durumdan faydalanamamaktadır. Yanmış ahır gübresi ise karbon ve azot oranını düşürdüğü için bitkilere yarar sağlar.

Yanmış Ahır Gübresi Nasıl Oluşturulur?

  1. Taze gübreler sert yüzey üzerine serilir ve sıkıştırılır.
  2. Gübrelerin nemli olmasına dikkat edilmelidir.
  3. Gübreler, yağmur gibi doğa olaylarından etkilenmeyecekleri alanlarda bekletilmelidir.
  4. Gübre yığınları mümkün mertebe yerlerinden oynatılmadan saklanmalıdır.

Sıcak ahır gübresi : Gübreler sıkıştırılmadan yığın şeklinde biriktirilir. Isınan gübreler parçalanmaktadır. Gübrelerin sıcaklığı  60 dereceye geldiğinde sıcak gübre elde edilmiş olur.  60 derece üstünde gübre 2-3 gün boyunca bu sıcaklıkta kalır. Ardından gübreler sıkıştırılır ve gübrenin içinde hava kalmaması sağlanır. Isısı düşen gübre daha hızlı parçalanacağı için ortalama 3 ay içinde tarlalarda kullanılabilmektedir.

Soğuk ahır gübresi : Taze gübre sıkıştırılarak içindeki hava ortadan kaldırılır. Havasız kalan gübre çürür, gübrenin ısısı 30 derecenin üzerine çıkmaz. Kesif ve sap açısından fakir yemle beslenmiş olan hayvanların gübresi bu şekilde çürütülerek kullanılmaktadır.

Ahır gübreleri işlenirken gübrelerin etkisini artırmak ve azot kaybını engellemek için kimyasal koruyucu çeşitleri kullanılmaktadır. Bu koruyucu maddelere örnek olarak fosforik, sülfürik ve hidroklorik asitler verilebilir. Gübrelerin fosfor oranını artırmak için fosforik asit, kalsiyum oranını artırmak ve azot kaybını engellemek için kalsiyum sülfat ve kalsiyum florür kullanılır.  Kalsiyum sülfat bin ton taze gübreye yaklaşık olarak 15 kg karıştırılarak kullanılmaktadır.

Türkiye’de ahır gübreleri, yakacak olarak kullanılabilmektedir. Hatta bu durum oldukça yaygındır. Bunun yanında ahır gübresini yakacak olarak kullanmak yerine toprakta kullanılması çok daha faydalıdır. Yine de eğer ahır gübresini illa tezek olarak kullanacaksanız, tezeği yaktıktan sonra geriye kalan külleri tarlanıza taşıyarak; toprağa fosfor, potasyum ve kalsiyum gibi minerallerin geçmesini sağlayabilirsiniz. Böylece ahır gübresini yakarak kullansanız bile minerallerin toprağa faydalı olmasını sağlayabilirsiniz.

Taze gübre niçin önerilmez? Yanma niçin gereklidir?

1- Taze gübre bitkilere çeşitli mantar hastalıkları ve virüsler bulaştırıp sağlıklarını bozabilir.

2- Çeşitli bitki parazitleri barındırır.

3- Çeşit çeşit yabani bitki tohumları gübreyle beraber toprağa katmış olursunuz. Halbuki yanmış gübre içindeki tohumlar işlevsiz hale gelmiştir.

4- En kötüsü de tuzluluğu yoğundur. Taze gübrenin bitkileri yakıp öldürmesi bundandır. Gerçi yanmış gübre bile yanlış kullanımda aynı etkiyi yapar. Ama taze gübreler bu konuda daha fazla zararlı olur.

Çuvallı Yanmış Ahır Gübresini Nerden Bulurum?

Endemik Peyzaj, peyzaj ve bahçe bakımında ihtiyaç duyabileceğiniz tüm gübre, toprak ve taş çeşitlerini siz değerli kullanıcılarına sunmaktadır. Siz de harika bahçeler elde etmek ve verimli ürünler ortaya çıkarabilmek için ihtiyacınız olan tarım ürünlerini sitemizden bulabilirsiniz. Daha fazla bilgi için bize ulaşabilirsiniz.