Aralık 19, 2021

Havalar güzelleştikçe bahçelerde, parklarda ve yaşadığımız çevredeki alanlarda yemyeşil çimler kendini göstermeye başlar. Açık alanların vazgeçilmez örtüsü çimenler, yemyeşil görüntüsüyle hepimizi keyiflendirir. Peki bahçelerimize güzellik katan çimenlerin bakımı nasıl yapılır? Kuruyan çim canlanır mı? Çim nasıl biçilir gibi soruların tamamını merak ediyorsanız yazımızı mutlaka okuyun derim.
Öncelikle bahsetmemiz gereken ve en merak edilen konuların başında gelen; çim nasıl sulanır? sorusuna değinmek istiyoruz.

Çim Nasıl Sulanır?

Çimlerinizin capcanlı ve yeşil görünmesini herkes gibi siz de istiyorsunuz. Bu görünümü elde etmek için en önemli etken, sulamadır. Çimlerin sulanma vakitleri oldukça önemlidir. Sulama için, öğle vakitlerinden ziyade, sabah erken ya da akşam üzeri zamanlarını tercih etmelisiniz. Öğle vakti sulanan çimlerde oluşan su kabarcıklarına temas eden güneş ışınları çimenlerinizin zarar görmesine sebep olacaktır. Sulama için akşam vakitlerini tercih ettiğinizde yaz aylarında bile serin olacağından su buharlaşmaz ve köklere daha kolay ulaşacaktır. Dolayısıyla en uygun vakit akşam vaktidir.

Çimenler Ne Sıklıkta Sulanır?

Çimlerinizi ne sıklıkla sulamanız gerektiği, sıcaklığa ve neme göre değişmektedir. Çimler suya ihtiyaç duyduklarında mavi-gri bir renk alırlar ve bitkinin üzerindeki daha eski yaprak uçları yukarı kıvrılmaya başlayarak solar. Çok güneş alan bölgelerde buharlaşma su kaybını artıracağı için daha sık sulama yapılmalıdır. Nem oranı yüksek olan bölgelerde sulama işlemi günde 1 defa yapılmalıdır.
Çimin susuz kalması kadar, çok fazla sulanması da son derece kötü sonuçlar doğurabilir. Fazla sulama yapıldığında toprak suyu tutabilir ve çimlerin kökü kuruyabilir. Bunu test etmek için bir çubuk yardımıyla suyun toprağın kaç cm altına yürüdüğünü görebilirsiniz. Su, toprağın 10 cm kadar altına yürümelidir.
Kışın yeterli yağış olmadığı zamanlarda da sulama yapılmalıdır. Çimler, kış aylarında dinlenme halindeyken kuraklık olursa, sulama yapılması gerekir.

Kuruyan Çim Tekrar Canlanır mı?

Tedbir alındığında ve bazı önemli bakımlar yapıldığında her çim elbette ki tekrardan canlanabilir. Peki bu nasıl yapılır? İlk olarak, toprağa belirli aralıklarla tırmık batırılarak toprağın hava alması için uygun ortam oluşturulur. Çimlerin solma nedeni eğer aşırı veya yanlış sulamadan kaynaklanmıyorsa sabah ve akşam düzenli olarak yağmurlama yapılmalıdır. Günlük 10’ar dakika sulama yeterlidir. Böylece çimler tekrardan canlanmaya başlayacaktır.

Çim Nasıl Biçilir?

⦁ Çimler düzenli kesildiği zaman kalınlaşmaktadır. Bu yüzden, azar azar ve sık kesmek tek seferde kesmekten çok daha iyi sonuç verecektir.
⦁ Çimleri kurak dönemlerde iki haftada bir biçmeniz yeterli olurken, yağmurlu dönemlerde daha hızlı büyüdüklerinden dolayı haftada iki defa biçmeniz yeterli gelecektir.
⦁ Çimleri biçmeden önce, tırmık yardımıyla kurumuş yaprakları temizlemelisiniz. Böylece, çimleriniz hava alıp daha sağlıklı büyür.
⦁ Çimlerinizi biçmeden önce alanın kuru olduğundan emin olun. Diğer türlü zor ve tehlikeli sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
⦁ Çimler boy olarak 7-8 cm’ye ulaştıklarında kesilmeye uygundur. Çim biçme makinenizin bıçak boyunu buna göre ayarlamalısınız.
⦁ Sıcak ve güneşli havalarda akşam üzeri çimleri biçmeniz ve hemen ardından sulamanız verimli olacaktır. Çim biçme işleminden sonra sulama yapmazsanız, çimleriniz sararabilir.
⦁ Çim biçerken her seferinde yönü ve düzeni değiştirin. Bu sayede kesilen çimler, her defasında aynı yöne bastırılmamış olur.

Çim Havalandırma Ne Zaman Yapılır?

Toprağın nefes almasını sağlamak ve bu sayede çimenlerinizin daha sağlıklı olmasına yardımcı olmak için toprağı yılda en az bir kez havalandırmanız gerekiyor. Havalandırma işlemini ise gübreleme öncesinde yapmanız, gübrelemenin daha verimli olmasına yardımcı olacaktır. Çim havalandırmasını ise, buna en uygun mevsim olan ilkbahar da yapabilirsiniz.