Ekim 19, 2021
Bahçemizdeki ve balkonlarımızdaki bitkilerin, sağlıklı gelişmelerinin yanında, iyi meyve ve sebze vermeleri için çeşitli besinlerden faydalanmaları gerekir. Bu besinler ise, toprağa gübre olarak verilebilmektedir. Gübreleme konusunda detaylı ve doğru bilgiye sahip olursanız, bitkilerinizden en yüksek verimi alabilirsiniz. Sağlıklı bir toprağa sahip olmanın yanında, bitkilerinizin verimli bir ortamda büyüyüp gelişmesine olanak tanırsınız. Mahsulleriniz bol ve sağlıklı yetişir.
Doğru Gübre Çeşidi Hangisidir?
Toprağınız için uygun gübreyi arıyorsanız mineralli ve organik gübreler arasından seçim yapabilirsiniz. Mineralli gübreler denince NPK gübre terimiyle karşılaşmanız mümkün. NPK; azot (N), fosfor (P) ve potasyum (K) için kullanılmaktadır. Azot, bitkilerin büyümesi için son derece önemlidir.
Fosfor ise, kökleri güçlendirir ve sağlıklı çiçekler, yapraklar ve meyveler elde etmenize yardımcı olur. Potasyum olmadan ise bitkinin su kaynağı kesintiye uğramaktadır. Bu tür gübreler kullanarak bitkilerinizdeki eksiklikleri hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
Öte taraftan, uzun süreli mineralli gübreler besinleri daha yavaş göndermektedir. Bunun sebebi ise besinlerin kademeli olarak çözünen reçineyle kaplanmış olmasıdır. Organik gübrelerin de uzun süreli etkileri bulunmaktadır. En çok bilinen organik gübreler kompost ve boynuz tozu ya da kemik unudur. Kompost, birçok çalı türü için uygun bir besin olmaktadır. Yarı olgun kompost azot bakımından çok zengindir. Çok derine uygulandığında bitkilerin köklerine zarar verebileceğinden yalnızca toprak yüzeyine uygulanması gerekmektedir. Olgun bir kompostta besin miktarı az olmakla beraber, toprağın yapısını güçlendirmek için ideal diyebiliriz. Ek olarak, besin içeriği, gül gibi çeşitli bitki türlerine göre yapılandırılan özel gübreler de vardır.
Gübre Toprağa Nasıl Verilir?
Gübreler toprağa genellikle el veya makine ile verilir. Gübre, toprağın üzerine serpme şeklinde verilmekte ya da tohum veya bitkiden belirli uzaklıklarda olmak üzere çizgi halindeki bir BANDA veya bitki etrafındaki OCAĞA verilmektedir.
1. Serpme Yöntemiyle Gübreleme
Gübre, ekimden önce toprak yüzeyine serpildikten sonra toprak işleme aletleri ile toprağa gömülür ve sonra ekim yapılabilir. Ya da ekimden hemen önce toprak yüzeyine serpilen gübre, ekimle beraber toprakla karıştırılabilir.
Bazı durumlarda ekimden sonra da serpme usulü ile gübre tatbik edilmektedir. Bitkilerin bazılarına ihtiyaç duydukları gübrenin tamamı bir defada ekimden önce veya ekim esnasında verilmeyip, gübrenin bir kısmı ekimde bir kısmı da bitkinin büyüme döneminde verilmektedir. Bu sayede gübreden daha iyi sonuç alınmaktadır.
Toprak üzerinde bitkiler varken yapılan bu ikinci gübreleme türü yani serpme usulü; elle serperek yapıldığı gibi gübre serpicisi gibi aletlerle de yapılabilir. Bitkiler büyümeye başladıktan sonra verilen gübreler genellikle AZOTLU ve özellikle NİTRATLI gübreler olmaktadır. Fosforlu gübreler bitki toprakta büyüdükten sonra verilmemelidir. Fosforlu gübreler ekimden hemen önce veya ekim sırasında tohumun derinlerine verilmelidir.
2. Bant Usulü Gübreleme
Bu gübreleme yöntemi genelde, mibzerle yapılmaktadır. Bazı durumlarda ise pulluk hatta çapa gibi aletler ile de yapılmaktadır. Yapılan birçok önemli araştırma, gübrelerin bant usulü ile verilmesinin son derece faydalı olduğunu bizlere göstermektedir. Gübre, banda verildiği vakit, bitkinin henüz fazla gelişmeyen kökleri yakınındaki bu gübreden kolayca beslenerek güçlenip büyümektedir.