Aralık 12, 2021
Ponza taşı, volkanik olaylar sonucunda kayaçlarda oluşan gözenekli yapılardır ve volkanik cam türüne denmektedir. Günümüzde pek çok sektörde kullanılan bir volkanik cam türüdür. Ponza taşı curüf olarak da bilinebilmektedir ama bu doğru bir bilgi değildir. Curüfler, hafif metallerin havayla teması sonucu oluşmaktadır. Dünyada ve ülkemizde sıklıkla kullanılan ürünlerden biri olan bu taşların %45’i Türkiye’de oluşmaktadır. İki farklı çeşit olarak ortaya çıkan bu taşları isterseniz gelin birlikte inceleyelim.
Ponza Taşı Özellikleri Nelerdir?
- Kalsiyum, Magnezyum, Potasyum ve Demir mineralleri barındırması sebebiyle bitkilerin çok daha hızlı gelişmesini sağlar.
- Havada bulunan gazların çok daha kolay bir şekilde toprağa nüfus etmesini sağlar.
- Drenaj kanalı açmanıza ihtiyaç kalmaz.
- Sudan %70 tasarruf etmenizi sağlar. Suyu daha az kullanmanızı sağladığı için suyun az olduğu alanlarda tercih edilebilir.
- Gübre tasarrufu etmenizi sağlar.
- Ponza taşları yapıları sebebiyle kolay kolay bozulmazlar ve sürekliliklerini sağlarlar.
- Ponza taşları perlit ve vermikülitlerin aksine bitkilere zarar vermemektedir.
- Tekrar tekrar kullanılabilir taşlardandır.
- Ağır, killi topraklarda, toprağın daha kolay hava almasını sağlar.
- Toprakların yapısını düzenleyerek sağlıklı topraklar oluşmasını sağlamaktadır.
- Toprakların sürekliliğini sağlamaktadır.
- İç mekandaki bitkilerin topraklarını değiştireceğiniz zaman ponza taşını yıkayarak kullanabilirsiniz.
Ponza Taşı Hangi Renklerde ve Boyutlarda Olur?
Ponza taşı renkleri; beyaz, siyah, kahverengi olmak üzere 3 farklı renkte olmaktadır. Kahverengi ponza taşı 0-5 mm, 5-15 mm ve 15-30 mm boyutlarında oluşmaktadır. Siyah poza taşı 5-15 mm boyutlarında, beyaz poza taşı 4-16 mm boyutlarında oluşmaktadır.
Ponza Taşlarının Türleri Var Mıdır?
Evet, iki çeşit ponza taşı türü bulunmaktadır. Bunlar asidik ve bazik volkanik olaylar sonucu ortaya çıkmaktadır. Beyaz ponza taşları asidik, koyu renkli ponza taşları baziktir. Kapalı alanlarda ve açık alanlarda dikeceğiniz bitkilere ve türlerine göre asidik mi bazik mi ponza taşı kullanmanız gerektiğini öğrenerek seçmenizi öneririz.
Ponza Taşlarının Bitkilere Faydaları Nelerdir?
Ponza taşları peyzaj planlamalarında sıklıkla kullanılan taşlardandır. Fidan dikiminden saksı bitkilerine kadar pek çok alanda tercih edilmektedir. Bitkilerin köklerinin hava almasını sağlayan bu taşlar, bitkilerinizin daha sağlıklı büyümesini sağlamaktadır. Bazı kaynaklar ponza taşı yerine sphagnum yosunu, hindistan cevizi lifleri gibi maddelerin kullanılabileceğini söylese de ponza taşının çok daha faydalı bir ürün olduğunu belirtebiliriz. Özellikle iç mekanda yetişen bitkiler rüzgara veya çeşitli hava olaylarına maruz kalmadıkları için topraklarının havalanması için ponza taşı kullanılmasında oldukça fayda var. Esinti, toprakların kurumasını sağlamaktadır ve toprakların dönem dönem kuruması sağlıklı bir durumdur. Devamlı nemli olan topraklarda mantar oluşabilmektedir. Sürekli nemli olan topraklarda karbondioksit birikim fazla olacağı için mikroorganizma faaliyetleri yanlış ilerleyecektir. Öyle ki yeterli oksijene sahip olmayan bitkiler çürüyerek ölmektedir. Ayrıca perlitler de aynı amaçla kullanılan ürünlerdendir ama yine iç mekan bitkilerinde kullanılması pek önerilmemektedir. Bunun yanında dış mekanlarda yapacağınız peyzaj çalışmalarında perlitleri de kullanabilirsiniz.
Peyzajda Ponza Taşı Tercih Ediliyor Mu?
Peyzaj planlamalarında ponza taşı sıklıkla kullanılan yan ürünlerdendir. Estetik görüntülerinin yanı sıra kullanışlı olan bu ürünler süreklilikleri sayesinde de tekrar tekrar kullanılabilmektedir. Toprakların hava almasını ve nemli kalmasını da sağlaması da tercih edilme sebeplerindendir. Uygun fiyatları ile de bahçe tasarımlarınızda ponza taşlarını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Peki ponza taşını nereden bulurum?
Peyzaj çalışmalarında kullanabileceğiniz en kaliteli ponza taşları Endemik Peyzaj ile sizlerle buluşmaktadır. Bahçe tasarımlarınızda estetik görüntülere uygun fiyatlar ile ulaşabilirsiniz. Endemik Peyzaj, peyzaj çalışmalarının yanı sıra ponza taşı, bitki gübresi, torf, ahşap saksı gibi bahçe tasarımlarınızda kullanabileceğiniz pek çok ürünü sizlere sunmaktadır. Uzman peyzaj ekibimizin başarılı projelerini inceleyerek siz de peyzaj çalışmalarınızla ilgili bizden bilgi alabilirsiniz.