Aralık 19, 2021
Evde bitki yetiştiren herkesin merak ettiği önemli bir soru olan salon bitkilerine hayvan gübresi verilir mi? sorusunun tüm yanıtları yazımızda.
Günümüzde evinde bitki yetiştiren kişilerin sayısı oldukça fazladır. Ancak öncelikle şunu söylememiz gerekiyor ki salon bitkilerine hayvan gübresi vermek çok yüksek riskler taşıyor. Bu nedenle, onlara özel hazırlanmış torf topraklardan kullanmanız gerekiyor. Dolayısıyla gübre yerine özel bitki besinleri kullanmakta fayda var.
Bahsettiğimiz gibi özel bitki besinlerini bulsak bile, maalesef ki kullanmayı bilmiyoruz. Hal böyle olunca da insanlar solucan gübresi gibi çeşitli gübrelere yönelmekteler. Ancak bu defa da solucan gübresinin sık kullanımı bitki köklerini zehirlemeye başlıyor. Bu defa, bitkiler çürüyerek ölmeye başlıyor.
Ayrıca, salon bitkilerinin topraklarına, hayvan gübresi katan çok sayıda kişi var. Peki sonuçta ne oluyor dersiniz? Felaket ! Bilen kimselere hızlıca danışıyorlar, çiçek satan esnafı dolaşıyorlar ve yüzlerce tavsiye ile geri dönüyorlar.
Peki Solucan Gübresi ve Diğer Hayvan Gübreleri Salon Bitkilerinde Nasıl Kullanılır?
- Bitkilerimizin topraklarına nasıl güvenilir bir şekilde solucan ya da diğer hayvan gübrelerini verebiliriz? Nasıl bitki köklerine zarar vermeden bu işin içinden çıkabiliriz, gelin birlikte bakalım. Burada en önemli nokta, kullanılacak gübrenin gerçekten yanmış gübre olmasıdır.
- Aşağıda tarif edilen şekilde bitkilerinize gübre vermeniz en sağlıklısı olacaktır;
- Koyun, keçi ve sığır gübreleri ve de solucan gübresi. Bazı çeşitteki bitkilere kuş gübrelerinden ilave etmek de iyi olacaktır.
Hangi Gübre Daha Sağlıklı?
Öncelikle. hayvan, dışkı, ahır gibi kötü kokuları hiçbir şekilde hissetmemeniz gerekiyor. Daha sonra elinizle ufaladığınızda kolayca dağılıp parçalanması gerekiyor. Bu iki şartı karşılıyor ise, gübreniz yanmış gübre demektir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi yanlış kullanımlar ve yanlış gübre kullanımı, toprağın tuzluluğunu artırarak köklerini çürütebilirler. Peki ne yapacağız?
Salon Bitkilerine Hayvan Gübresi Nasıl Verilir?
- İlk başta, doğru toprak karışımını hazırlamak geliyor. Tavsiye edilen şu şekilde: 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı.
- Bu şekilde bir toprak karışımı hazırlamak doğru olacaktır.
- Gübremizi toprak karışımının içerisine risklerden dolayı direkt ilave etmiyoruz. Saksının en dip kısmına dikkatlice yerleştiriyoruz. Bu sayede bitkimiz muhteşem şekilde coşacak.
Sıra Geldi Gübrenin Hazırlanmasına
Şimdiki tarif, mini saksılar için pek uygun değil. Orta boy bir saksı üzerinden ele aldığımızda
Gerekli malzemeler:
– Derinlik-çap ölçüleri 15cmX15cm olan bir saksı. Dibi delikli olacak
– Saksının dip deliklerinin üzerine koymak için taş veya strafor parçaları.
– Gübre (koyun, keçi, sığır veya solucan gübresi).
– Çiğ yumurta kabukları. İyice ufalayın. Pirinç tanelerinden küçük olmasın.
– Toprak karışımı.
Tarif:
1 ölçü ufalanmış çiğ yumurta kabukları + 1 ölçü gübre + 1 ölçü toprak karışımı. Tamamını güzelce harmanlayın. İşte bu gübre karışımımızdır.
1) Saksının dibindeki deliklerin üzerine (toprak dışarı akmasın diye) taş veya strafor parçacıkları ekleyin.
2) Sonrasında 2 cm yüksekliğinde toprak karışımını dökün. Düzleyin ve üzerine bastırın.
3) Onun da üzerine gübre karışımını 3cm yüksekliğinde yayın ve yine bastırarak düz hale getirin.
4) Gübre karışımının üzerine yine 3cm yüksekliğinde toprak karışımı yayın, düzleyin ve hafifçe bastırın.
5) En üst kısma bitkiyi yerleştirin. Saksının geri kalan kısmını toprak karışımı ile doldurun.
6)En üste sulama payı olarak 2cm kadar derinlikte olacak şekilde bölgeyi boş bırakın.
İşlem tamam. Daha sonra da güzel bir şekilde bitkinizi sulayın. Sularken, saksının alt deliklerinden az miktarda su dışarı çıkacak şekilde sulama yapın.
Saksı Bitkilerine Gübreleme Ne Kadar Sıklıkta Yapılır?
Yukarıdaki tarife uyarak yaparsanız, bir yıl boyunca fazlasıyla yeterli gelecektir. İkinci yıl, saksı ve toprak değiştirmezseniz mayıs sonundan eylül sonuna kadar bitki besinini 20-30 günde bir defa verebilirsiniz. Üçüncü yıla girildiğinde, saksı ve toprak değişimi yapın. Verdiğimiz tarifi birebir uygulayarak gübreleme işlemini tekrar edin.