Kasım 5, 2021
Organik olarak toprağını düzenlemek isteyen kişilerin kullandığı toprak türüne torf denmektedir. Toprakta bulunan havayı ve nemi düzenler. Bitkiler için ideal bir büyüme ortamı oluşmasını sağlayan torf toprak herhangi bir besin maddesi içermemektedir.
Yüz yıllardır süregelen göl yataklarındaki suların çekilmesi, buralarda bitkilerin oluşması, ardından kışın tekrar su seviyelerinin yükselmesi ile bitkilerin ölmesi şeklinde ilerleyen doğa olayları sırasında oluşan doğal toprak türüne torf denmektedir. Özellikle saksıda bitki yetiştirenler veya fidan yetiştirenlerin tercih etmesi gereken bir toprak türüdür çünkü bu alanlarda toprakta doğal olarak herhangi bir sirkülasyon gerçekleşmemektedir. Torf toprak alınarak saksı bitkilerinin ihtiyaçları olan mineraller sağlanabilmektedir. Torf toprakları lifli bir yapıdadır ve pH değerleri 5,5 veya 6,5 aralığındadır.
Torf Nasıl Oluşur?
Torf toprağının bir diğer ismi “Turba”dır. Nemli, yağış alan ve sıcaklıkların düşük olduğu alanlardan bulunan bataklık veya su bulunan arazilerdeki bitkilerin, su dibine çökmesi, belli bir oranda çürümesi ve hava bulunmayan ortamda uzun yıllar bekleyerek kalın tabakalar oluşturması ile ortaya çıkmaktadır. Van’da bulunan torflar 350 cm kalınlığında ülkemizde bulunan en kaliteli torf toprakları olmalarının yanında binlerce yılda oluşmuştur.
Torf Toprağının Kimyasal Özellikleri Nelerdir?
Torfta bulunan pH, asit karakterlidir. Ülkemizde bulunan torfların pH’ları ortalama 4-7 arasındadır. Van’da bulunan torf rezervinin pH’ı 6.00’dır. Ayrıca 1992 yılında Çeltek’te yapılan araştırmaya göre torftaki element miktarları; 2195 ppm Fe, 13 ppm Cu, 38 ppm Mn, 32 ppm Zn iken, makro besin elementleri; % 1.186 total N, % 0.215 P, 1800 ppm K, 2800 ppm Ca, 1620 ppm Mg, 200 ppm Na düzeyinde belirlenmiştir.
Torfların Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
- Açık kahverengi ve sarıya benzeyen renklerdedir. Lifli bir yapısı bulunan torflar aynı zamanda odunsu bir görünüme sahiptir. Organik artıklarından tamamen ayrışamamış toprağa torf denmektedir. Eğer organik artıklardan tamamen ayrışmış olsalardı toprak olmuş olurlardı.
- Torfların hacim ağırlıkları düşüktür. Bunun yanında su tutma kapasiteleri oldukça yüksektir. Gözenekli bir yapıları vardır. Harç yapımına uygun bir yapıya sahiptirler. Tamamen doğal bir topraktırlar.
- Asit reaksiyonlu bir topraktır.
- Su tutma kapasitesi yüksek olduğu için iyon değişimi sağlar, böylece bitkiye verilen su ve gübrenin bitkiye yavaşça verilmesini sağlar.
- Azot haricinde besin maddeleri bulunmaz.
- Steril bir topraktır.
- Bulunduğu bölgeden alınan torf toprak öncelikle kurutulur. Ardından kırım yapılır ve müşterilerin istedikleri boyutlara getirilerek satılmaktadır.
- Toprağın havalanmasını sağlamaktadır.
- Bu topraklarda herhangi bir hastalık veya haşere bulunmamaktadır.
- Ec ve pH değerleri değişkendir.
- Tüm bitki türlerinin yetişmesi için uygun bir topraktır.
- Oldukça hafif bir topraktır.
- İstenilen besin maddelerinin ilave edilmesi için elverişlidir.
Torf Toprağın Türleri Var Mıdır?
Torfların türleri kimyasal ve bitkisel olmak üzere iki grupta incelenmektedir. Bunlar;
Kimyasal Özellikleri Bulunan Torflar : Eutropik, Mezotropik, Oligotropik
Bitkisel Kökenli Torflar : Su Yosunları, Saz-Kamış, Odun Torfu
Torf Toprağı Nereden Bulabilirim?
Ilıman ve nemli bölgelerde oluştan torf toprağın bataklık ve göl gibi sulak alanlarda ortaya çıktığından bahsetmiştik. Yıllarca havasız ortamda bekleyerek bitkilerin çürümesi ile oluşan toprak türü Endemik Peyzaj ile bahçe tasarımı yapmak isteyen kişilerin beğenisine sunulmaktadır. Çuvallı torf olarak da kullanıcılarımıza sunduğumuz bu toprak türü ile siz de bitkilerinizin çok daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Tüm bitki türlerinin yetişmesini sağlayan torf topraklar ile sadece peyzaj çalışmalarınız değil tarım yapmak istediğiniz alanlarda da torf toprak tercih edebilirsiniz. Ayrıca Endemik Peyzaj‘ın sunduğu elenmiş bahçe toprağı/çuvallı bahçe toprağı, yanmış hayvan gübresi/çuvallı hayvan gübresi ve inorganik gübre gibi toprak ve gübre çeşitlerini inceleyerek çok daha verimli bahçeler elde edebilirsiniz.