Aralık 12, 2021
Travers demir yollarının raylarında kullanılan, ardıç ve okaliptus gibi ağaçlardan üretilen, oldukça sağlam bir üstyapı malzemesidir. Daha önceleri demir yollarında ahşap traverslar tercih edilirken son yıllarda daha sağlam raylar oluşturmak için beton traversler tercih edilmeye başlamıştır. Ayrıca ahşap traverslar peyzaj çalışmalarında da sıklıkla kullanılan bir üründür. Park ve bahçelerin tasarımlarında sağlam yapıları ve ahşap olmaları sebebiyle görsel güzellikleri de peyzaj çalışmalarında avantaj sağlamaktadır.
Peyzaj Çalışmalarında Neden Travers Tercih Etmeliyim?
- Dayanıklı yapısı sayesinde aşınmaları en aza indirmektedir.
- Kolay kolay kırılmaz, ezilmez. Bunu tren raylarında kullanılıyor olmasından da anlayabiliriz.
- Hava olaylarından negatif anlamda etkilenmez.
- Dış etkilere karşı mukavemete sahiptir.
- Maliyetleri diğer ürünlere göre daha uygundur.
- Ortamdaki gürültüyü azaltır.
- İzalasyona elverişli bir yapısı vardır.
- Rutubete ve neme dayanıklıdır.
- Döşenmesi ve sökülmesi oldukça kolaydır. Monte işlemleri çok uzun vaktinizi almaz.
- Elektrik akımının iletilmesini engeller.
Travers Çeşitleri Nelerdir?
- Ahşap Travers
- Demir Travers
- Beton Travers
Ahşap Travers Özellikleri Nelerdir?
Diğer travers çeşitlerine kıyasla daha iyi yük dağıtımı sağlamaktadır. Demir ve beton traverslara göre ömürleri daha az olduğu için demir yollarında kullanımı azalmıştır. Bunun yanında hava koşullarına dayanıklılıkları sebebiyle traversların, peyzaj çalışmalarında kullanımı artmıştır. Ahşap travers çeşitleri kaya ve meşin gibi sağlam yapıya sahip ağaçlardan üretilmektedir. Siz de bahçe ve parklarınızda yapacağınız peyzaj çalışmalarında ahşap travers kullanmak istiyorsanız Endemik Peyzaj‘ın avantajlı ürünlerinden yararlanabilirsiniz. Bizi arayarak peyzaj çalışmalarınızda ihtiyaç duyabileceğiniz tüm ürünlere ulaşabilirsiniz.
Neden Ahşap Travers Kullanmalıyım?
- Ahşap traverslar esnek yapıları sayesinde kullanışlıdır.
- Elektrik yalıtımı yapabilmektedir.
- Diğer traverslara kıyasla daha hafif olduğu için uygulama sırasında kılaylık sağlamaktadır.
- Gürültü ve titreşimleri en minimum seviyeye indirir.
- Bakım masrafları oldukça azdır.
Diğer travers çeşitleri nelerdir?
Çelik Travers
Çelik traverslar yumuşak çelikten üretilmektedir. Nemli olan bölgelerde oksitlenme yaptığı için pek fazla tercih edilmemektedir. Elektriği yalıtmaması, çok fazla gürültü oluşturması ve bakımlarının zor olması bu ürünün kullanımını azaltmaktadır. Bunun yanında hafif olması sebebiyle montaj sırasında kolaylıklar sağlamaktadır. Nem oranı düşük alanlarda ortalama 50 yıl kullanılabilmektedir. Yapıları sebebiyle kolay stoklanabilme özelliğine sahiptirler. Montaj yükseklikleri azdır. Hafif olmaları aynı zamanda nakliye sırasında kolay taşınmasını sağlamaktadır. Çelik travers çeşitleri geri dönüşüm açısından elverişlidir. Yangına karşı dayanıklı ürünlerdir. Tren raylarına montajı oldukça kolay bir üründür ve geri sökerken de pek bir zorluk yaşanmamaktadır.
Çelik Travers Çeşitlerinin Olumsuz Yönleri
- Tren raylarında oluşabilecek darbeleri yeterince yumuşatmamaktadır.
- Balast özelliğini diğer travers çeşitlerine göre kısa sürede kaybetmektedir.
- Nemli bölgelerde ve tuz içerikli sularda paslanma oranı oldukça yüksektir.
- Ses ve titreşimleri çok fazla iletmektedir. Bu sebeple trenlerin geçişinde çeşitli sorunlar ortaya çıkarmaktadır.
- Hıza ve ağırlığa maruz kaldığında çelik traverslerde çatlaklar oluşabilmektedir.
- Elektrik yalıtma özelliğine sahip değildir.
- Kullanım açısından ahşap travers çeşitlerine göre kullanışsızdır diyebiliriz.
Beton Travers
Dünyada ve ülkemizde son zamanlarda kullanımı oldukça yaygın hale gelmiştir. Kalıplara dökülerek oluşturulduğu için istendiği şekilde ayarlanabilmektedir. Bu da beton traverslerin kullanımını artırmaktadır. Akışkan olarak kalıplara dökülmesi ve daha sonrasında sertleşmesi beton traverslerin tercih edilen şekilde üretilmesini sağlamaktadır. Çelik travers gibi fazla gürültü oluşturmaz. Raylar arasındaki mesafeyi iyi bir şekilde korur. Rutubete ve neme karşı dayanıklıdır. Elektrik yalıtımını iyi bir şekilde yapabilmektedir. Bunun yanında akımı az da olsa geçirmektedir. Doğa olaylarına, ateşe ve dış etkilere karşı oldukça dayanıklıdır. Beton traverslar özellikle ağır yük taşımacılığı yapan ve yüksek hızlı tren raylarında tercih edilmektedir. Üretim aşamaları kolay olduğu kadar bu ürünlerin değiştirilmesi de oldukça kolaydır.