Ekim 21, 2021

Kimyasal gübre hakkında bilinmesi gerekenler, sık yapılan yanlışlar ve tüm özel bilgiler için yazımızı okumaya devam edin. Kimyasal gübre, tüm bitkilerin gelişim evrelerinde kullanılabilir. İçerlerinde in-organik olarak besinlerin ihtiyaç duyduğu gereksinimleri barındırdıkları için, doğru kullanımda faydalı sonuçlar vermektedirler.

Kimyasal Gübre Nedir?

Elementlerini, bitkinin bünyesine in-organik olarak dahil eden; katı, sıvı veya granül halde bulundurulmasını sağlayan kimyasallara kimyasal gübre veya inorganik gübre adı verilir.

Kimyasal Gübrelerin Hammaddesi Nedir?

Kimyasal olarak üretilen bir gübrenin ana hammaddeleri; doğalgaz, fosfat kayası ve potas tuzudur. Bu ana maddelere ilave olarak; amonyak, nitrik asit, üre, sülfürik asit, fosforik asit ve amonyum sülfat gibi bileşiklerin eklenmesi sonucunda gübre katı ya da sıvı halde kullanılabilmektedir.

Bitkilerin büyüme ve beslenmeleri için, birincil besin elementleri olan;
⦁ Azot
⦁ Fosfor
⦁ Potasyum
İkincil besin elementleri olan;
⦁ Kalsiyum
⦁ Magnezyum
⦁ Sülfur

Mikro besin elementleri olan;
⦁ Klor
⦁ Bakır
⦁ Çinko
⦁ Demir
⦁ Bor
⦁ Manganez

Kimyasal Gübreler Nerelerde Kullanılır?

Kimyasal gübreler azot, fosfor ve potasyum bakımından yetersiz topraklarda yetiştirilen tüm bitkilerde gerektiğinde kullanılabilir.

Kimyasal Gübreler Ne Zaman Kullanılır?

Kimyasal gübrelerin atılma zamanları bu noktada son derece önemlidir. Coğrafi bölgenin iklimine, toprağın türüne , bitkinin cinsine ve gübrenin içeriğine göre bu zamanlama farklılıklar gösterebilir. Asıl önemli olan, bitkinin ihtiyaç duyduğu besini, ihtiyacı olduğu zamanda doğru şekilde alabilmesidir. Bu nedenle kimyasal gübrelerin atılma zamanlaması çok önemlidir. Kimyasal gübrenin tamamı bitkilere bazı zamanlar ekim veya dikim zamanı verilirken; bazen de bu miktar bitkinin gelişim ve ihtiyaç duyduğu evrelere göre verilmektedir. Gübre bitkiye çok erken ya da çok geç atılırsa, verdiği fayda ciddi şekilde azalacaktır.

Kimyasal Gübre ve Organik Gübre Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kimyasal gübreler, toprağın verdiği mahsuller için gerekli olan üç temel besin açısından (Azot,Fosfat,Potasyum ) zengindir. Kimyasal gübreler, gerektiği anda bitkiye besin sağlamak için hazırdır. Toprağa doğal besinler verir, toprağın organik maddesini arttırır ve toprak yapısını iyileştirir. Toprağın su tutma kapasitesini artırır, toprak kabuklanma sorunlarını minimuma indirir, rüzgar ve sudan erozyonu azaltır, Besinlerin tutarlı bir şekilde büyümesine yardımcı olur. Ancak tekrar belirtmekte fayda var, kimyasal gübre ihtiyaç olduğunda ve doğru zamanda kullanılmalıdır. Dezavantajlarına gelirsek; bazı kimyasal gübreler yüksek asit içeriğine sahiptir. Yani cildi yakma güçlülüğüne sahiptir. Dolayısıyla bu durum, toprak yapısını da değiştirebilir. Kimyasal gübre kullanıldığında; üretim hızı artar. Organik gübre kullanıldığında ise üretim hızı daha yavaştır. Kimyasal gübrelerin içeriği sentetik maddelerden imal edilmektedir. Organik gübrelerin içeriğinde ise tamamen canlı organizmalar ve hayvan-bitki atıkları bulunur. Kimyasal gübre daha ucuzdur. Organik gübre ise daha pahalıdır.

Kimyasal Gübreler Nasıl Atılır?

Kimyasal gübreler, üstten ve topraktan olmak üzere iki farklı şekilde atılmaktadır. Bitkiye verilme şekillerine göre ayrılan bu uygulamalara dair merak ettiklerinize bloğumuzu ziyaret ederek hemen ulaşabilirsiniz.