
Ekim 19, 2021
Organik gübre nedir, nasıl elde edilir, evde organik gübre yapma tarifi gibi merak edilen tüm sorularınızın yanıtlarına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz. Organik gübre, bitkilerin beslenebilmesi için gerekli mineralleri içerisinde barındıran, toprağın fiziksel ve kimyasal yapısını düzenleyerek bitkilerin topraktan kolayca beslenmesini sağlayan maddedir.
Organik Gübre Nasıl Elde Edilir?
İnsan tarım yapmayı öğrendikten sonra zamanla gübre kullanımının farkına varmıştır. Hayvan gübresi, kompostlar ve yeşil gübreler doğal gübre örneği olarak verilebilir.
Tamamen doğal yollardan elde edilen organik gübre, hayvan atıkları, fosiller ve diğer benzer doğal maddelerden meydana gelmektedir. Bu sayede toprağın yapısını iyileştirir, organik madde oranını artırır ve bitkilerin daha sağlıklı büyümesine katkı sağlar. Gübre neyden yapılır sorusunun cevabı da tam olarak bu şekildedir: Doğadan gelen organik maddelerden oluşan ve toprağı zenginleştiren doğal bir kaynaktır.
Ayrıca, günümüzde organik tarımın önem kazanmasıyla birlikte doğal gübre kullanımı da artmış, yapay ve kimyasal gübrelere olan ilgi azalmıştır. Bu durum hem toprak sağlığı hem de insan sağlığı açısından büyük bir avantaj sağlamaktadır.
Organik Gübre Ne İşe Yarar?
Organik gübrenin önemi nedir ve organik gübre ne işe yarar;
Tarım yapılan topraklarda organik maddenin %3 – %5 arasında olması gerekmektedir. Fakat, yapılan analizler sonucunda bu oran %1’in altına kadar düşmektedir. Bu durum ise toprağın su tutma kapasitesini , atılan kimyasal gübrelerin bitkilere olan faydasında azalmalara sebebiyet verir.
Organik madde toprağın deposudur. Toprağın ruhu ve özüdür. Azot organik maddeye tutunur. Organik madde ise toprakta parçalanırken çıkan karbonmonoksit gazı, toprakta biriken fosforun bitkiler tarafından alınır duruma gelmesini sağlar. Bundan dolayı, organik madde toprak ve bitkiniz için son derece önemlidir.
Topraktaki Organik Maddenin Eksikliği Nasıl Giderilir?
Bitkinizin bulunduğu toprağın içerisindeki organik maddeler yetersiz gelebilir. Özellikle saksı bitkilerinde organik madde eksikliği zamanla görülür. Topraktaki organik madde eksikliğini gidermek için dışarıdan eklenen leonardit, hayvan gübresi ve organik materyal içeren gübrelerden faydalanılmaktadır.
Doğru gübreleme nasıl yapılır içeriğimiz ile bitkilerinizin ihtiyacı olan doğru gübreyi seçebilir ve doğru yöntemle gübreleme yapabilirsiniz.
Doğal Gübre Çeşitleri Nelerdir?
Organik gübre çeşitlerine en basitinden yumurta kabuğu, muz, muz kabuğu, ısırgan bulamacı, odun külü ve kahve atıkları sayılabilir. Evde organik gübre yapmak isteyenler için son derece kolay bulunabilen bu maddeler ile saksı bitkileriniz ve çiçekleriniz için sağlıklı bir yaşam alanı oluşturabilirsiniz.
Bunun dışında, hayvanların katı ve sıvı dışkılarıyla elde edilen gübreler de oldukça faydalıdır. Bu gübre çeşidi, tarımsal üretimde yaygın olarak kullanılmaktadır. İçerisinde azot, fosfor ve potasyumun bulunduğu gübreler bitki ve tarım ürünleri için oldukça iyidir. Kullanılacak olan hayvan gübresinin ilgili bitkiye ne kadar uygulanması gerektiği iyice araştırılmalıdır.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan iki çeşit gübre vardır: doğal ve yapay gübreler. Öncelikle doğal gübreler sağlıklı ve organik yaşam için yaygın kullanılmaya başlansa da yapay gübreler de bir o kadar hayatımızın içerisinde varlıklarını sürdürmektedirler. Doğal gübre, yani organik gübre çeşidi, içerisinde herhangi bir yapay madde olmaksızın tamamen doğal yollarla elde edilen gübrelere denir. Organik gübreler sağlık için faydalı tarımsal ürün yetiştiriciliği için büyük önem taşır.
Evde Organik Gübre Nasıl Yapılır? Organik Gübre Tarifi

Evde doğal gübre yapımı sanıldığının aksine kolay bir süreçtir. Tamamen evde bulunan malzemeler ile evinizde bitkileriniz için gübre yapabilir ve gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
- Bitkilerinizin bulunduğu toprağa, kurutulup ufalanmış yumurta kabuklarını serpebilirsiniz. Bu işlem, toprağı kalsiyum açısından besleyerek zenginleştirir. Ayrıca toprağı verimli hale getirerek meyvelerin yetişmesini hızlandırır.
- Muz kabuğunu kaynatın. Sonrasında kaynayan suyu ılımaya bırakın. Ilık suyu bitkinizin yetiştiği toprağa verin. Toprak, suyun vitaminlerinden beslenerek bitkinize iyi gelecektir.
- Kahve telveleri iyi bir gübre çeşididir. Bitki köklerine az miktarda serptiğiniz kahve telveleri bitkinizi sağlıklı bir hale getirecektir.
- Odun külleri, meyve ağaçlarının olgunlaşmasında son derece önemli bir rol oynar. Ayrıca iyi bir pestisit olduğu için zararlı haşereleri de uzak tutar. Kaliteli ahşaptan gelen küller ağaçlarınıza fayda sağlayacaktır.
- Isırgan otu bulamacı ile bitkinizin doğal savunma mekanizmasını güçlendirebilirsiniz. Fermente bir biyo-uyarıcı işlevi gören ısırgan otunu köklerinden ayırıp suda bekletin. Sonra süzerek bitkilerinizi sulayın. Bitkilerinizin büyüme ve gelişme hızına inanamayacaksınız.
Evde azotlu gübre ve fosforlu gübre yapımı, bitkilerinizin sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir. Bitkilerin güçlü köklere, canlı yapraklara ve bol çiçeklenmeye sahip olması için doğru gübreleme tekniklerini bilmek gerekir. Azotlu gübre, yaprak gelişimini desteklerken; fosforlu gübre, kök gelişimini ve çiçeklenmeyi teşvik eder. Evde gübre yapımı tarifleri ile bitkilerinizi besleyebilir ve verimli bir bahçe elde edebilirsiniz.
Bu içerik Endemik Peyzaj Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.